W piątek 12 kwietnia gościliśmy edukatorów ogrodniczych z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin – p. Joannę Gałązkę i p. Jakuba Garnisa, którzy poprowadzili niezwykłe warsztaty dla uczniów naszej szkoły na temat: „Naturalne preparaty na szkodniki i choroby” oraz „Dzikie rośliny jadalne dla początkujących”.

Wszyscy uczestnicy własnoręcznie przygotowywali naturalne środki zwalczające choroby roślin natomiast podczas spaceru edukacyjnego poznawali dzikie rośliny jadalne i lecznicze.
Po warsztatach ogrodniczych w ramach „Otwartej Kuchni” Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Krzyżanów wraz z uczniami kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem p. Natalii Topólniak przyrządzały słodkie i słone przekąski. 🥐🥯🥞

Będzie można ich wszystkich skosztować podczas jutrzejszego rodzinnego pikniku ekologicznego, na który serdecznie zapraszamy w godzinach 10.00. – 13.00.

Oto jego program:
– pokaz sprzętu ratowniczo – gaśniczego (Państwowa Straż Pożarna w Kutnie, Ochotnicza Straż Pożarna)
– stoisko informacyjne dotyczące wypalania traw na obszarach wiejskich
– poczęstunek (Koło Gospodyń Wiejskich, uczniowie kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, TDJ Ozdowscy)
– warsztaty kreatywne dla dzieci (Gabinet Terapeutyczny „Polerownia”)
– spotkanie z przedstawicielami Lasów Polskich (Nadleśnictwo Kutno)
– zwiedzanie obiektów szkolnych.

ZAPRASZAMY!!! 😁☺️💚😃

 

Pan Jakuba Garnisa podczas prowadzenia warsztatów 

Pan Jakuba Garnisa podczas prowadzenia warsztatów

Pani Joanna Gałązka podczas prowadzenia warsztatów

Uczniowie podczas warsztatów

Materiały wykorzystywane podczas warsztatów

Uczniowie podczas warsztatów

 

Podziękowania dla prelegentów 

 

Materiały wykorzystywane podczas warsztatów

Uczniowie podczas warsztatów

Materiały wykorzystywane podczas warsztatów

 

Uczniowie podczas warsztatów

Uczniowie podczas warsztatów

Uczniowie podczas warsztatów

Uczniowie podczas warsztatów

Uczniowie podczas warsztatów z prowadzącym