W piątek 12 kwietnia gościliśmy edukatorów ogrodniczych z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin – p. Joannę Gałązkę i p. Jakuba Garnisa, którzy poprowadzili niezwykłe warsztaty dla uczniów naszej szkoły na temat: „Naturalne preparaty na szkodniki i choroby” oraz „Dzikie rośliny jadalne dla początkujących”.

Wszyscy uczestnicy własnoręcznie przygotowywali naturalne środki zwalczające choroby roślin natomiast podczas spaceru edukacyjnego poznawali dzikie rośliny jadalne i lecznicze.
Po warsztatach ogrodniczych w ramach „Otwartej Kuchni” Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Krzyżanów wraz z uczniami kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem p. Natalii Topólniak przyrządzały słodkie i słone przekąski. 🥐🥯🥞

Będzie można ich wszystkich skosztować podczas jutrzejszego rodzinnego pikniku ekologicznego, na który serdecznie zapraszamy w godzinach 10.00. – 13.00.

Oto jego program:
– pokaz sprzętu ratowniczo – gaśniczego (Państwowa Straż Pożarna w Kutnie, Ochotnicza Straż Pożarna)
– stoisko informacyjne dotyczące wypalania traw na obszarach wiejskich
– poczęstunek (Koło Gospodyń Wiejskich, uczniowie kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, TDJ Ozdowscy)
– warsztaty kreatywne dla dzieci (Gabinet Terapeutyczny „Polerownia”)
– spotkanie z przedstawicielami Lasów Polskich (Nadleśnictwo Kutno)
– zwiedzanie obiektów szkolnych.

ZAPRASZAMY!!! 😁☺️💚😃