🌐 Światowy Dzień Gleby 2022
Jak oznaczyć pH gleby?
Jak wyznaczyć zawartość węglanów metodą Schaiblera?
Jak odróżnić czarnoziem od mady rzecznej ?
Jakie znaczenie ma wapnowanie pół uprawnych oraz zapobieganie degradacji gleb?
Na te i wiele innych pytań, nasi uczniowie poznali odpowiedź w trakcie szkolnych obchodów Światowego Dnia Gleby.
W programie obchodów znalazły się:
warsztaty, które poprowadził dr Wojciech Tołoczko z Uniwersytetu Łódzkiego pt. „Kwasowość gleby w teorii i praktyce. Znaczenie wapnowania.” Prezes Spółdzielni Uczniowskiej – Oliwia Milczarek wraz z organizatorem spotkania – Panią Katarzyną Wojtczak przekazały na ręce Pana doktora podziękowania wraz z pamiątkami – jedną z nich był stroik świąteczny przygotowany przez szkolne koło florystyczne, którym opiekuje się Pani Iwona Jabłońska.
Uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Pani Natalii Topólniak przygotowały przepyszne desery – jadalne profile glebowe, które można było zakupić w szkolnym sklepiku.
Na koniec, w celu podsumowania, odbył się test wiedzy o pedosferze pt. „Gleboznawcy”.
Serdeczne podziękowania dla Spółdzielni Uczniowskiej ” z Sercem” za ufundowanie nagród w konkursie.