🌐 Światowy Dzień Gleby 2022

Jak oznaczyć pH gleby?

Jak wyznaczyć zawartość węglanów metodą Schaiblera?

Jak odróżnić czarnoziem od mady rzecznej ?

Jakie znaczenie ma wapnowanie pół uprawnych oraz zapobieganie degradacji gleb?

 

Na te i wiele innych pytań, nasi uczniowie poznali odpowiedź w trakcie szkolnych obchodów Światowego Dnia Gleby.

W programie obchodów znalazły się:

warsztaty, które poprowadził dr Wojciech Tołoczko z Uniwersytetu Łódzkiego pt. „Kwasowość gleby w teorii i praktyce. Znaczenie wapnowania.” Prezes Spółdzielni Uczniowskiej – Oliwia Milczarek wraz z organizatorem spotkania – Panią Katarzyną Wojtczak przekazały na ręce Pana doktora podziękowania wraz z pamiątkami – jedną z nich był stroik świąteczny przygotowany przez szkolne koło florystyczne, którym opiekuje się Pani Iwona Jabłońska.

Uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Pani Natalii Topólniak przygotowały przepyszne desery – jadalne profile glebowe, które można było zakupić w szkolnym sklepiku.

Na koniec, w celu podsumowania, odbył się test wiedzy o pedosferze pt. „Gleboznawcy”.

Serdeczne podziękowania dla Spółdzielni Uczniowskiej ” z Sercem” za ufundowanie nagród w konkursie.